vrijdag 20 december 2024

Een kijkje in de spotlightkoffer van Stella

 



Proefje: storm in een glas water (Thibaut)

 Water kan stilstaan, maar het kan ook bewegen. Soms ontstaat er een draaikolk in het bewegende water. Hoe kun je zelf zo'n draaikolk maken?



         

Door het schudden van het water met afwasmiddel ontstaat een beetje zeepsop. Door het ronddraaien van de jampot wordt het water tegen de buitenkant gedrukt. In het midden van het water ontstaat een opening. Dit noem je een draaikolk. De draaikolk verdwijnt weer als het water langzamer gaat draaien.



maandag 9 december 2024

Proefje: Heftige cola (Jacob)

 In sommige frisdranken zit prik, zoals in cola. Als je goed naar cola kijkt kun je de luchtbelletjes van de prik zien ontstaan. Kun je dat ook een beetje versnellen?




Het schuim bestaat uit luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes ontstaan op de zoutkorrels. Omdat er heel veel zoutkorrels zijn, ontstaat er ook flink wat schuim.

Cola met heel veel zout is ongezond, dus je kan het beter niet opdrinken. Je kunt natuurlijk wel een klein beetje proeven.





woensdag 4 december 2024

Proefje: gummibeer onder water (Jasmijn)

 Gummiberen zijn gekleurde snoepjes in de vorm van een beer. Als je er op kauwt dan zijn ze een beetje flexibel. Wat gebeurt er als je een gummibeer een tijdje in water legt?



In een gummibeer zit de stof gelatine. Gelatine kan heel goed water opnemen en vasthouden. Als een gummibeer 24 uur in het water ligt, dan zwelt hij op. Hierdoor wordt hij groter, zachter en lichter van kleur. De luchtbelletjes ontstaan doordat er altijd een beetje lucht zit opgelost in kraanwater. Na 24 uur gaat die lucht uit het water en vormt luchtbelletjes.



maandag 25 november 2024

Proefje: skittles in water (Nyana)

 Snoep heb je in alle kleuren van de regenboog. Zo zijn er bijvoorbeeld rode, gele en groene skittles. 

Wat gebeurt er als je water bij de skittles schenkt?





Als je het water bij de skittles schenkt, dan lossen ze langzaam op. De kleurstoffen uit de skittles gaan het makkelijkst naar het lege water, maar mengen ook met elkaar. Daarom krijg je eerst strepen in verschillende kleuren en daarna overal een roodbruine kleur.






In de spotlightkoffer van Emiel zit ...

 



donderdag 21 november 2024

Proefje maak zelf prik (Nolan)

 Bijna iedereen drinkt eens iets met prik, bijvoorbeeld cola of limonade. Het is niet zo moeilijk om zelf gewone limonade te maken met siroop uit de winkel. Maar hoe wordt prik gemaakt, hoe komt de prik in de limonade?






In bakpoeder zit zuiveringszout en een zuur. Als je het bakpoeder oplost, dan mengen het zuiveringszout en het zuur. Bij het mengen van deze twee stoffen onstaan belletjes van koolzuur. Deze belletjes zijn de prik. De zoute smaak ontstaat doordat bij het oplossen van het bakpoeder ook natrium ontstaat. Natrium zit ook in keukenzout.




zondag 20 oktober 2024

We nemen een kijkje in de spotlightkoffer van Jacob

 



Schaakinitiatie

  Denksport schaken: 

Voordeel van schaken: het zorgt ervoor dat je beter gaat presteren als het gaat om vaardigheden als logisch denken, problemen oplossen, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en je concentreren.

donderdag 17 oktober 2024

Proefje: bliksemballon (Sam)

 Ben je bang voor onweer? Of vind je de bliksem en de donder juist heel spannend? Je kunt de bliksem wel zien, maar niet van dichtbij bekijken. Dat zou erg gevaarlijk zijn. Toch kun je een kleine bliksem wel van dichtbij zien.




De ballonnen worden elektrisch wanneer je ermee langs je droge haar wrijft en die elektriciteit gaat van de ene ballon naar de andere met een vonkje. Dit is ook wat er gebeurt bij onweer. Twee elektrische wolken komen bij elkaar in de lucht en maken een vonk: de bliksem. Het geknetter is de donder van onze minibliksem. De donder komt altijd iets na de bliksem, maar omdat alles heel dichtbij is, hoor je het geknetter tegelijk met het vonkje. In dit proefje maakte je kortsluiting tussen de elektrische ballonnen. Bliksem is kortsluiting tussen de elektrische wolken.

woensdag 9 oktober 2024

Proefje: vallende vellen (Mila)

 Eén vel papier weegt niet zoveel. Met een beetje wind waait het vel makkelijk van tafel op de grond. 

Je kunt vallend papier ook onderzoeken. Hoe valt papier eigenlijk?


Als papier valt, dan wordt het een beetje tegengehouden door de lucht. Horizontaal wordt papier het meest tegengehouden door de lucht en valt het het langzaamst. Verticaal wordt papier het minst tegengehouden en valt het het snelst. Een prop zit daar tussenin. Maar de prop is toch als eerste beneden, omdat een snel verticaal vel papier tijdens het vallen draait en verder valt als een langzaam horizontaal vel. Het verticale vel is als tweede beneden en het horizontale vel als derde.

zaterdag 5 oktober 2024

MakeyMakey (Digitale wolven)

In deze belevingsworkshop knutselden we een muziekinstrument met geleidende materialen. Door gebruik te maken van een MakeyMakey konden we dit zelfgemaakte instrument daarna via de laptop, muziek laten maken. In deze digitale knutselworkshop leerden we over geleiding.